Izložba radova sa Art Colony Borovica 2020.

U okviru VAART-a, Vareš Art festivala, u srijedu 16.12.2020. godine otvorena je izložba radova sa 6. Međunarodne likovne kolonije Borovica.

U foajeu Radničkog doma predstavljeni su grafički radovi sa ovogodišnje kolonije i završni rad sa slikarske akcije putujućeg platna naziva „Canvas Trip“.

U pozdravnom govoru na otvorenju izložbe Stjepan Šimić Pepi, voditelj, urednik i pokretač Art Colony Borovica istaknuo je važnost predstavljanja u sklopu vareškog festivala i nastavio: „Ovogodišnje djelatnosti kolonije morale su se održavati selektivno zbog prilika kakve već jesu. Uspjeli smo se prilagoditi, ali smo nažalost, izgubili onaj međunarodni karakter jer mnogo naših prijatelja umjetnika iz inozemstva nije uspjelo doći zbog zabrana tijekom određenih termina održavanja kolonije.  Inače u gotovo svakom sazivu kolonije gotovo polovica sudionika dolazi izvan BiH. Ovom izložbom želimo vam predstaviti jedan novi segment u radu likovne kolonije koji smo inače planirali od ranije, a to je grafički odjel. U sklopu ovog djelovanja nabavili smo opremu za grafičku radionicu. Ove godine radili smo u tehnici linoreza, a za to su zaslužna četiri umjetnika iz BiH, akademski grafičari Dubravko Tokmačić, Ana Šimić, Višeslav Lučić i Mateja Martinović. Ova grafička mapa se sastoji od osam radova, a prvi otisak ide u kolekciju u Borovicu za naš fundus, a ostali primjerci mape koja je rađena u veoma skromnom tiražu, podijelit ćemo autorima i zaslužnim pomagateljima i sponzorima. “ Design omota mape radila je akad. grafičarka i dizajnerica Alisa Teletović iz Sarajeva.

U daljem govoru Stjepan Šimić Pepi prezentirao je još jedan program-projekt koji je iznikao u okviru kolonije, odnosno zajedničko djelo koje su stvarali umjetnici u svojim ateljeima. Vjerojatno je to prvi put u ovakvom obliku pokrenuta ideja u svijetu umjetnosti a odnosi se na putujuće platno ,odnosno „Canvas Trip“. Ideja projekta je bila da zbog svih ograničenja koja su nametnuta uslijed pandemije, slikari prepoznaju ideju zajedništva, pa se krenulo s akcijom da umjesto dolaska umjetnika na koloniju u Vareš , platno putuje u njihove ateljee u gradove diljem Bosne i Hercegovine. „Nismo se ograničili na neki format unutar dimenzije kompletnog platna kako bi slikarima ograničili prostor, nego smo im dali slobodu da slikaju na onolikoj površini koliku sami izaberu, ali i vodeći računa za ostatak prostora koji će oslikati umjetnici koji preuzimaju rad. Projekt je zahtjevan samim tim što više slikarskih potpisa treba da se nađe na jednom djelu. Slikarsko platno je krenulo iz Vareša kada smo napravili izložbu na šetalištu pored stare crkve, a nakon toga autorici u Sarajevo Alisi Teletović. Nakon Sarajeva djelo je odvezeno u Novi Travnik Anđeli Banović. Kristina Livančić iz Viteza je nastavila, a u Mostaru je svoj potpis stavila Ana Šimić. U Čapljini je dio oslikao Trpimir Grgić.“ Na kraju, nepotpuno i nedovršeno djelo je vraćeno u Vareš, kako bi voditelj projekta završnim intervencijama pokušao povezati sve plohe, uskladili kompoziciju i unijeti balans između svih ljudi koji su svoj slikarski potpis i izričaj postavili na ovo platno.

Stjepan Šimić zahvalio se svim kolegama koji su shvatili poruku ove akcije i imali smjelosti i odvažnosti unijeti svoj dio u izgradnji ovog inovativnog pokušaja.

U ime organizatora kolonije UG „Naš dom Borovica“ prisutnima se obratio Nikola Šimić uz zahvalu svim sponzorima pojedinačno, a na kraju je prisutne pozdravio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević ističući: „Raduje me da ovaj projekt koji smo davno započeli i nastavlja kontinuitet, ne umanjujući ništa jer je ova godina onakva kakva jeste, i u tome ćemo se svi složiti. Ova kolonija je međunarodna kolonija, a umjetnici koji nisu bili prisutni, oni su sigurno bili s nama u mislima. Sve ovo proizlazi iz našeg vareškog identiteta i našeg povijesnog nasljeđa. Svi smo svjesni, ako bi samo živjeli da živimo i umiremo i da preživimo, onda to nije smisao življenja. Nahraniti sebe sa umjetnošću, je nešto što vareški čovjek dobro razumije, jer ulaganjem u umjetnost ulaže se u budućnost kako bi dokazao svoju prošlost.“

Izložba u Radničkom domu ostaje otvorena za posjetitelje svakim radnim danom od 09-15 sati, do kraja siječnja  2021. godine.

Galerija