Najava: ART COLONY BOROVICA 2018.

Art Colony Borovica, četvrtu godinu zaredom, okuplja umjetnike iz regije na prostorima srednjevjekovnog kraljevskog grada Bobovca, u općini Vareš. Ovogodišnja kolonija započet će okupljanjem učesnika u petak 1. lipnja u 13 sati, u foajeu nedavno renoviranog Radničkog doma, pozdravnim obraćanjem načelnika općine Zdravka Maroševića.


Suradnjom udruženja HDLU Zagreb, DHLU Federacije BiH, "Zavoda MUK QRA" Sevnica iz Slovenije, samostalnih likovnih umjetnika, glazbenika i pisaca iz regije, Art Colony Borovica, postala je svojstven multikulturni događaj. Usmjereni na promicanje kulturnih raznolikosti i međukulturnog dijaloga, umjetnici će svojim djelovanjem ukazati i na važnost očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, nacionalnog spomenika „Kraljevski grad Bobovac“, kao najznačajnijeg simbola državnosti Bosne i Hercegovine.


U sklopu kolonije, od 28. svibnja 2018, uključen je rezidencijalni projekt suvremenog kiparstva, pod vodstvom akademskog kipara Dalibora Nikolića, inače povratnika iz Londona. U kiparskoj radionici sudjeluju još Kristina Livančić iz Viteza, Monika Malbašić studentica Chevening programa na postdiplomskom studiju u Velikoj Britaniji i Ana Mirčić mlada vareška umjetnica. Selo Borovica će ponovo postati dom umjetnosti, u tjednu prije ovogodišnjeg zvaničnog saziva, a kako su pojedini sudionici izrazili želju da produže boravak u vlastitom aranžmanu, i u tjednu poslije zvaničnog završetka kolonije.

Gostovanje u ovoj koloniji najavili su i podržati će svojim nastupima "Vareški tamburaši", mješoviti vokalni sastav "Art Vivo" iz Sarajeva sa dirigentom Danijelom Žontarom i sopranisticom Aidom Čorbadžić, violinisticom Andreom Nikolić iz Beča, rock sastav "Ivkine mirođije“ iz Kreševa i književnik Željko Ivanković. Urednik i voditelj Art Colony Borovica je Stjepan Šimić Pepi.

Posjet koloniji najavili su mnogi njeni prijatelji i grupe iz kulturnog i javnog života, skupine civilnog društva i pojedinci.

Galerija