ART COLONY BOROVICA 2017 - 2. DAN

Na trećoj međunarodnoj slikarskoj koloniji u Borovici dana 3. lipnja 2017. radilo se punom parom. Ovaj je goroviti kraj stvoren tako da ga se u punini njegove ljepote može doživjeti samo u direktnu kontaktu s prirodom, ali ćudljivo vrijeme nije ostavilo previše mogućnosti za rad na otvorenom, nego je satjeralo likovnjake u zatvorene prostore, a i nad večernjim programom na lokalitetu grada Bobovca cijeloga je popodneva visio upitnik. No, na kraju se nebo smirilo, te se i samo zaogrnulo lijepim bojama sutona.
 
Ove je godine kolonija okupila veći broj sudionika nego prijašnje dvije, njih 30-ak: iz BiH, iz Hrvatske, iz Slovenije, Austrije i Bugarske. I dok su slikari vukli prve poteze paralelno se odvijala likovna radionica za djecu iz "Male škole" u Varešu, koju je vodila Tatjana Rukavina. Inače, cijeloga je dana oko župnoga dvora u Borovici bilo živo, pristizali su i odlazili gosti, predstavnici raznih udruga i prijatelji kolonije. Među njima i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro, stjecajem okolnosti Varešanin po rođenju, u koji je nakon 50 godina došao prvi put. Stoga su ga zahvatile posebne emocije, što je pred svima i priznao u svom obraćanju na Bobovcu, kao gost-pjesnik na ovogodišnjoj koloniji. A sjajni vokalni sastav "Art Vivo" iz Sarajeva i ove je lipanjske večeri okupljenima kod grobne kapele na Bobovcu učinio da ih podilazi jeza od čarolije višeglasnog pjevanja. Druženje umjetnika raznih profila svojim je dolaskom uveličao i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, a vareški odred izviđača i ove je godine osigurao prikladnu scenografiju s fenjerima i bakljama. Program je završio upravo tako da je gospodarica noć spustila zavjesu nad veličanstvenu pozornicu Bobovca, no druženje je zapravo tek počelo kad su se svi sudionici i gosti premjestili pod nadstrešnicu ispod Branič-kule, uz miris roštilja, zdravicu i, naravno, još puno pjesama.
 
Trećega dana u obnovljenoj crkvi u Borovici slavljena je redovita nedjeljna misa koju je predvodio župnik vlč. Ivan Butum, a uz pribivanje sudionika kolonije i koralno pjevanje "Art Viva". Popodne slijede završni potezi kičicama, stavljanje tek pokoje ukrasne packe, da bi djela potom bila premještena u Vareš i tijekom večeri prvi put izložena javnosti u caffe clubu "Jazz in the House". Ondje će biti održano i završno druženje uz podjelu certifikata i zahvalnica, te rock koncert "Taxi Banda" u nastavku večeri.

Tekst & photo: Mladenko Marijanović
Gl. i odg. urednik lista "Bobovac"
+387 (0) 66 11 60 25
prenošenje dozvoljeno uz navođenje izvora i autora

Galerija