ODRŽANA 2. LIKOVNA KOLONIJA "ART COLONY BOROVICA 2016."

U Borovici je od 3. do 5. lipnja 2016. održana druga međunarodna likovna kolonija "Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva", pod vodstvom Stjepana Šimića Pepija. Ovogodišnji program obogaćen je nizom pratećih sadržaja i uključivanjem gostiju koji su kroz druge vidove umjetnosti dali svoga doprinosa ovom kulturnom događaju.

Mjesto okupljanja bio je vareški caffe klub "Jazz in the house" (gdje će sve i završiti), a odande se najprije uputilo u obilazak kovačke radnje "Jozeljić" u Oćeviji. Ondje su umjetnici ostali dojmljeni manufakturom koja je nadživjela industrijsku revoluciju i njeguje stoljetnu tradiciju kovačkog obrta. Oćevci su i tradicionalno dobri domaćini pa je priređen domjenak prije nego će se umjetnička karavana zaputiti k sljedećoj destinaciji na suprotnom kraju općine Vareš.

Na Bobovcu, kraljevskome gradu, slikare dočekuju žene u borovičkim narodnim nošnjama, a pristiže i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović. U mauzoleju Kotromanića pozdravne riječi upućuje voditelj kolonije Stjepan Šimić, zatim se obraća i Nikola Šimić u ime organizatora, Zavičajne zajednice Borovičana i udruge "Naš dom Borovica", a Mladenko Marijanović, kao predstavnik udruge "Kraljevski grad Bobovac", upoznao je nazočne s poviješću Bobovca i govorio o njegovu značaju.

Naposljetku je pozvana ministrica da u tom jedinstvenom ambijentu koloniju proglasi otvorenom, nakon čega su je domaćini kolonije darivali raznim uspomenama. Otvorenju je nazočio i Pero Bilušić iz Veleposlanstva RH u BiH.

U nastavku protokola kreće se put Borovice i najprije zastaje u Donjoj, kod spomenika stradalim i nestalim Borovičanima u proteklom ratu, gdje ministrica zajedno s Grgom Vukančićem, predsjednikom Mjesne zajednice, polaže cvijeće. Iduća je postaja Gornja Borovica i novosagrađena crkva, a goste dočekuje i pozdravlja župnik vlč. Ivan Butum. Završnica je večeri upriličena na "Mrestilištu" uz blagovanje ribe iz Bukovice i glazbu mladih vareških tamburaša predvođenih Igorom Hingerom.

Drugoga dana likovni umjetnici počinju slikati, u području oko župne crkve na Požeblju, no kišno vrijeme primorava ih na povlačenje u zatvorene i natkrivene prostore. Za to vrijeme se u župnoj dvorani odvija likovna radionica za djecu iz "Male škole" Vareš, pod vodstvom gošće iz Zagreba, ilustratorice Sanje Čižić. Nezaboravne trenutke druženja s poezijom istoj skupini djece priuštio je Šimo Ešić, pjesnik i pripovjedač iz Tuzle. Popodne su slikarske kičice intenzivno radile da bi se u predvečerje platna odložila i boje na njime sušile, a program kolonije sve je sudionike ponovno odveo na stari grad Bobovac. U međuvremenu su pristigli i pjevači ansambla "Art Vivo" iz Sarajeva.

Performans u kome se smjenjuju dionice na violini u izvođenju magistre Andree Nikolić, pjesnički recitali Šime Ešića i Mladenka Marijanovića te pjevački nastupi ansambla "Art Vivo" odvijao se u suton uz baklje izviđačkog odreda "Zvijezda", čiji su članovi došli doprinijeti scenografiji i magiji te večeri. Dio je umjetničkog programa izveden unutar mauzoleja, a zatim i ispred njega, gdje se među publikom moglo zapaziti i sarajevskog kantautora Eldina Huseinbegovića te vareškog općinskog načelnika Avdiju Kovačevića. Na Bobovcu se, pod nadstrešnicom za turiste, ostaje sve do ponoći, uz gitare i vrhunsko višeglasno pjevanje.

Dan treći. Župljani Borovice okupljaju se na svečanom misnom slavlju koje predvodi župnik i koje je podržano sakralnim pjevanjem sarajevskog ansambla. Likovni se radovi dovršavaju tijekom popodneva i pripremaju za izložbu na završnom večernjem okupljanju u "Jazz" klubu. Osam je umjetničkih djela odmah izdvojeno za aukciju s početnom cijenom od stotinu eura i aukcija je otvorena na internetu istodobno s otvaranjem izložbe.

U popularnom "Jazzu", uz ponešto umora ali i dalje u izvrsnu raspoloženju, organizatori dodjeljuju certifikate sudionicima i zahvalnice sponzorima i pokroviteljima. Druženje je, uz rock bend "Red baron", i treći put potrajalo do kasno u noć, uz srdačne rastanke i poruku: doviđenja na idućoj koloniji.

A iza ove ostaje 25 umjetničkih djela od 17 autora, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Djela su izložena u spomenutom vareškom klubu do 11. lipnja.

Mladenko Marijanović

Galerija